Den spennende historien bak motorsporten

Ingen kommer til å argumentere at noen former av motorsport er trygt, for trygt er motorsport absolutt ikke. Bare mennesker ville, gale og ekstremt tøffe nok driver med denne typen idrett, og da er det kun å lure på hvem ved sine fulle fem startet med å konkurrere med kjøretøy?

Historien bak motorsporten

De første bilene og motorsyklene

Flere ulike hendelser og oppdagelser førte oss til den høyteknologiske bilen vi er så kjent med. Allerede så tidlig som på 1600-tallet ble den første ideen bak et dampdrevet kjøretøy oppfunnet, men det var ikke før i 1769 vi fikk vår første dampdrevet bil som kunne transportere mennesker. Denne bilen ble bygd av franskmannen Nicolas-Joseph Cugnot, og den kunne bare kjøre opptil 6 km/t. Bare tenk hvor langt vi har kommet i dag!

Det var ikke før i 1885 at den første bensin-drevet ble produsert. Mannen bak bilen het Karl Benz, og han revolusjonerte verden ved oppfinnelsen av denne motoren som gikk på petroleum. Motorsykkelen som ble oppfunnet av et par oppfinnere med navn Gottlieb Daimler og Wilhelm Maybach kom nesten 120 år etter den første bilen (1769). Begge var tyskere, og den første motorsykkelen, en sykkel med petroleumsdrevet motor, ble bygd i byen Stuttgart. Den første kommersielle ble laget av Heinrich and Wilhelm Hildebrand i 1894, og den gikk under navnet Hildebrand & Wolfmüller.

Bilsport

Første arrangerte match race skjedde i 30. august 1867. Ruten var på en distanse omlag 13 km, som gikk mellom Ashton-under-Lyne og Old Trafford. De tidligste, organiserte billøpene startet rett etter den velykket oppfinnelsen av bensin-drevet biler. 28. april 1887 var dagen da den første av slike løp ble organisert av Monsieur Fossier, ansvarlig redaktør for avisen Le Vélocipède i Paris. Seirende ut var Georges Bouton med bilen han hadde konstruert sammen med Jules-Albert de Dion. Noe vanskelig er det å kalle det en konkurranse da, fordi han var den eneste som deltok.

Motorsykkel racing

Den første motorsykkel-løpet var på 400 km og gikk i Frankrike, som var kun et par år etter Hildebrand & Wolfmüller begynte å selge. Fra 1906 dannet Storbritannia Isle of Man TT konkurransen for motorsykler, og siden da har populariteten for motorsykler fortsatte med å gå opp. FIM (Federation Internationale de Motorcyclisme), det internasjonale forbundet for motorsykler, ble laget i 1949, og det var de som laget reglene og formatet for MotoGP.

Hvorfor vi ennå konkurrerer

Til tross for at motorsporten er farlig, men samtidig meget spenningsfylt, skapes det et spesifikt marked for personer som liker å ta sjanser. Selv om motorsporten er utrolig risikabelt når det gjelder skader, lammelser og til og med dødsfall er det mennesker der ute som synes det er verdt risikoen for noe action i deres liv. Det er nok av slike folk i denne verden for at det kan eksistere konkurranser som Formula 1 og MotoGP i dag, men hvorfor konkurrere egentlig mennesker? Er det for ære, for berømmelse eller er det for oss selv?

Det kan være noe av alt, men tingen som aldri vil forandre seg er psykologien bak å vinne og ønske om å være bedre enn andre. Derfor kjører førere om kapp, fordi de både elsker sporten og å komme på første plass. Ingen av dem ville sette seg i en posisjon der de kan ende opp død kun for en del penger.