Grunnleggende ting å kunne om vanligste bilsport

Bilsport er en actionfylt motorsport der det brukes biler for å kappkjøre om å vinne på forskjellige måter avhengig av gren. Løpene kan foregå både inne og ute, med spesialbygde eller vanlige biler på ulike typer veier. Bilsporten blir organisert gjennom FIA, det internasjonale bilsportforbundet, globalt. Noen av de mest vanligste bilsportene du finner er:

  • Go-kart
  • Crosskart
  • Rally
  • Rallycross
  • Bilcross
  • Dragracing
  • Drifting
  • Bakkeløp
  • Offroad

Go-kart

Go-kart er en av de mer velkjente bilsportene vi har. Racene blir utført av go-karts, en type formelbil, på lukkende baner. Klasser finnes det mange av, fordi det er for ulike aldre, økonomi og ambisjoner. Bilsporten har gått gjennom store forandringer i løpet av årene, men det er ennå første man over målstreken som vinner.

Crosskart

Crosskart er en variant av go-kart der du kjører på baner som i rallycross og bakkeløp, og som faller mer på den rimelige siden hvis du ønsker å prøve en motorsport. Her gjelds det å være raskest på banen ved å bruke en liten, men rask bil som er spesiallaget. Det er seks klasser innen bilsporten.

Rally

Rally er en form for motorsport der det brukes spesialbygde biler for å konkurrere på veier ved bruk av kontrollpunkter (etapper). Rallyløpene blir kjørt på offentlige eller private veier, med et team på to personer (fører og kartleser).

Rallycross

Rallycross er en hastighetskonkurranse som kjøres på tid. Bilene som blir brukt i rallycross er modifiserte serieproduserte biler som skal kjøres på permanent bane med delvis fast dekke. Populæriteten er høyest i nordiske og vesteuropeiske land.

Bilcross

Billigste bilsporten der ute er bilcross, en gren innen bilsporten som går ut på å bruke helt normale biler på enten en grus- eller asfaltbane. Bilcross kommer originalt fra Finland. Motorsporten er meget ettertraktet i Norden og vi har selv framtidige mestere å følge med på. Banene er 2400 meter lange og topp farten er grenset på 80 km/t.

Dragracing

Dragracing finnes for både biler, motorsykler, racerbåter og snøscootere. Det konkurreres oftest parvis på en rett strekning, og det er om å gjøre å tilbakelegge fortest.

Drifting

Drifting er en type kjøreteknikk som brukes i motorsporten med samme navn. Teknikken kreves en god del ferdigheter, og vil bli bedømt på røyk, fart og vinkel av dommere. Dette er den eneste motorsporten som blir bedømt sånn. Fredric Aasbø ble den første nordmannen til å bli verdensmester i drifting.

Bakkeløp

Bakkeløp innenfor bilsporten handler om å fullføre en oppoverbakke kurs først. Dette er en av de eldste formene for motorsport, som for første gang ble registrert 31. januar 1987 i Frankrike. En annen variant er å bruke motorsykler som må kjøre oppover utrolige bratte bakker.

Offroad

Det finnes ulike former innen offroad, for i en bredere forstand handler det bare generelt om å kjøre kjøretøy på usikre veier og spor. Typene avhenges av hva slags terreng det blir konkurrert på og intensiteten av løpene.

Globale markedet

Vi lever i en gylden alder der så mange forskjellige produsenter kan bli med å produsere bilene. Sponsoravtaler i bilsport er umulig å ikke legge merke til. Lag innen sporten eies av store, dyre selskaper, som pleier å få talenter til å signere. Penger brukt på sponsoravtaler i Formula 1 har gradvis økt hvert år, og selv om sporten ikke er så popular i USA som i Europa kan det være at Formula 1 blir mer populær hos amerikanere de neste tiårene.